Подання звіту з єдиного соціального внеску поштою

 

З урахуванням внесених змін, пункт 4 частини 2 статті 6 Закону N 2464 тепер передбачає, що платник ЄСВ зобов’язаний подавати звітність до органу доходів і зборів за основним місцем обліку платника ЄСВ у строки, порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування. У разі надсилання звітності поштою вона вважається поданою в день отримання відділенням поштового зв’язку від платника єдиного внеску поштового відправлення із звітністю.

Саме останнє речення цього пункту є доповненим згідно із Законом N 1258. Таке доповнення означає вирішення давньої проблеми щодо заборони на подання звітності з ЄСВ поштою. 

Нагадаємо, що згідно із п. 2.1 Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міндоходів від 09.09.2013 р. N 454 (далі – Порядок N 454):

“звіт до органів доходів і зборів подається страхувальником або відповідальною особою страхувальника за місцем взяття на облік в органах доходів і зборів в один із таких способів:

– засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису відповідальних осіб у порядку, визначеному законодавством;

– на паперових носіях, завірених підписом керівника страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації;

– на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше п’яти.

Звіт, надісланий поштою, не вважається поданим”.

Аналогічна заборона на подання звітності з ЄСВ поштою містилась у п. 2.10 попереднього Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який був затверджений постановою ПФУ від 08.10.2010 р. N 22-2. 

До п. 2.1 Порядку N 454 ще не внесено відповідних змін, але Закони є актами більшої юридичної сили, а тому з дати набрання чинності Законом N 1258 (з 07.07.2014 року) вважаємо правомірним подання звітності поштою. 

З цього приводу варто звернути також увагу на наступне. 

1. Хоча в п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону N 2464 про особливості відправлення поштою нічого не зазначено, але вважаємо, що звіт з ЄСВ відправляти поштою треба з описом вкладення та з повідомленням про вручення. Такий спосіб відправлення допоможе довести, що відправлено поштою було саме звіт з ЄСВ, а не якогось іншого листа. Тобто, фактично відправлення звіту з ЄСВ поштою здійснюватиметься аналогічно до відправлення поштою податкового звітності (пп. “б” п. 49.3 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. N 2755-VI (далі ПКУ)). 

2. В Законі N 2464 не має норми, аналогічної до наведеної у п. 49.5 ПКУ: “у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного контролюючого органу не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації”.

Для того, щоб відповісти на запитання чи потрібно за аналогією враховувати положення п. 49.5 ПКУ при поданні звіту з ЄСВ поштою, необхідно з’ясувати, чи можуть бути застосовані в даному випадку положення ПКУ щодо подання звітності.
Відповідно до частини 4 ст. 8 Закону N 2464, порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску визначається цим Законом, в частині адміністрування – ПКУ, та прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

Згідно з пп. 14.1.1 1 ПКУ, адміністрування податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та інших платежів відповідно до законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи – це сукупність рішень та процедур контролюючих органів і дій їх посадових осіб, що визначають інституційну структуру податкових та митних відносин, організовують ідентифікацію, облік платників податків і платників єдиного внеску та об’єктів оподаткування, забезпечують сервісне обслуговування платників податків, організацію та контроль за сплатою податків, зборів, платежів відповідно до порядку, встановленого законом. 

Положеннями частини 1 ст. 12 Закону N 2464 встановлено, що завданнями центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, є забезпечення адміністрування єдиного внеску шляхом його збору, ведення обліку надходжень від його сплати та здійснення контролю за сплатою єдиного внеску.

Порядок подання звітності не згадується серед процедур адміністрування, а тому, на нашу думку, вважаємо допустимим (своєчасним) відправлення звітності з ЄСВ не пізніше останнього дня для подання такої звітності. Тобто, без застосування положень п. 49.5 ПКУ. 

Зауважимо, до появи офіційного роз’яснення Міндоходів на місцях можуть виникати спірні питання, оскільки не виключено, що податківці вважатимуть за необхідне застосування аналогії. Тому з метою уникнення зайвих непорозумінь до появи офіційного роз’яснення Міндоходів у випадку відправлення звітності з ЄСВ поштою доцільно здійснювати відправлення за 10 днів до граничної дати подання. 

Також зауважимо, що після внесення змін до Порядку N 454, у ньому може з’явитися аналогічне за змістом положення (не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання), що, в такому разі, необхідно буде обов’язково враховувати. 

3. Також зазначимо, що при відправленні звіту з ЄСВ поштою необхідно дотримуватись інших вимог п. 2.1 Порядку N 454, а саме, звіт з ЄСВ слід відправляти:

– на паперових носіях, завірених підписом керівника страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації;

– на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше п’яти.

На завершення зазначимо, що інші способи подання звіту з ЄСВ залишаються без змін (можна подавати як особисто, так і в електронному вигляді), а зміни до п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону N 2464 вважаємо довгоочікуваними і корисними для страхувальників, оскільки обмеження щодо заборони на подання звітності з ЄСВ поштою, що містилось у підзаконних актах, важко було якось обґрунтувати. 

Олег Коваль,
Консалтингова компанія «ЕКСПЕРТ»

Опубліковано:
Довідково-правова система «ДІНАЙ»

*******

Усі права на цей матеріал належать Консалтинговій компанії «ЕКСПЕРТ». Будь-яке копіювання, передрук, поширення цілком або частково допускається винятково з письмового дозволу правовласника.