Перший податковий (звітний) період з ПДВ


Відповідно до пп. «а» п. 202.1 ПКУ та п. 1 розд. II Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міндоходів від 13.11.2013 р. № 678 (далі – Порядок № 678), звітним (податковим) періодом є один календарний місяць, а у випадках, особливо визначених цим Кодексом, календарний квартал. Якщо особа реєструється як платник ПДВ з іншого дня, ніж перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця. 

Із запитання випливає, що реєстрація платником ПДВ відбулась в середині червня, тобто в інший день, ніж перше число місяця. 

З урахуванням цього, першим звітним (податковим) періодом для подання декларації з ПДВ буде період з дати реєстрації платником ПДВ по 31.07.2014 р. включно. 

Податкова декларація з ПДВ подається протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (пп. 49.18.1, п. 203.1 ПКУ та п. 5 розд. II Порядку № 678). 

Також, відповідно до п. 201.15 ПКУ, платник ПДВ веде реєстр виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді за формою, затвердженою наказом Міндоходів від 25.11.2013 р. № 708. 

Платники ПДВ щомісяця в терміни, що передбачені для подання податкової звітності (календарний місяць), подають контролюючому органу копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних за такий період в електронному вигляді. 

На нашу думку, вимоги щодо щомісячного подання доцільно було б розглядати з урахуванням норм пп. «а» п. 202.1 ПКУ про перший звітний податковий період. 

Водночас, в роз’ясненні, наведеному в інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» Міндоходів, зазначається, що копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних до контролюючого органу подаються такою особою окремо за місяць, в якому відбулась реєстрація платником ПДВ, та окремо за місяць, наступний за місяцем реєстрації. 

З огляду на це, вважаємо за доцільне подати форму реєстру виданих та отриманих податкових накладних окремо за червень та окремо за липень 2014 року. При цьому до першої декларації з ПДВ потраплять сумарні показники таких реєстрів. 

На завершення нагадаємо, що право на формування податкового кредиту з ПДВ (ст. 198 ПКУ) та на складання податкових накладних (п. 201.8 ПКУ, п. 1 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міндоходів від 14.01.2014 р. № 10), виникає з дати реєстрації платником ПДВ.

Олег Коваль,
Консалтингова компанія «ЕКСПЕРТ»

Опубліковано:
Інформаційно-правова пошукова система «ЛІГА:ЗАКОН»

*******

Усі права на цей матеріал належать Консалтинговій компанії «ЕКСПЕРТ». Будь-яке копіювання, передрук, поширення цілком або частково допускається винятково з письмового дозволу правовласника.