Наслідки отримання єдинником доходів понад граничний обсяг, встановлений для другої групи

граничний дохід

 

Фізична особа – підприємець перебуває в групі 2 єдиного податку. Обсяг доходів наближається до 1500000 грн. Чи зможе ФОП у середині четвертого кварталу перейти на третю групу в разі отримання доходів у більшому розмірі, ніж граничний обсяг другої групи? Або яким буде оподаткування суми перевищення граничного обсягу?

 

Відразу зауважимо, що перевищення граничного обсягу доходів у ФОП на єдиному податку не вплине на суму єдиного соціального внеску (далі – ЄСВ).

Нагадаємо, що сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 3 частини 1 ст. 7 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 08.07.2010 р. № 2464-VI). У 2018 році мінімальний розмір ЄСВ становить 819,06 грн за місяць.

Звільнено від сплати ЄСВ лише підприємців, яких визначено в ч. 4 ст. 4 Закону № 2464: отримують пенсію за віком, є особами з інвалідністю або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 р. № 1058-IV, й отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Щодо сплати єдиного податку, то норми Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі – ПКУ) дозволяють ФОП переходити з другої групи єдиного податку на третю, але це можливо лише з початку кварталу.

У загальному порядку за умови дотримання платником єдиного податку вимог, установлених ПКУ для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, установленого для інших груп платників єдиного податку, через подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (пп. 298.1.5 ПКУ).

Проте, ураховуючи інформацію, зазначену в запитанні, ФОП не подавав заяви про перехід на третю групу єдиного податку з 4-го кварталу 2018 р., а тому в цьому році він уже не зможе перейти на третю групу.

Перш ніж розглянути правила оподаткування перевищення граничного обсягу доходу у ФОП на єдиному податку другої групи, скажемо ще таке.

З метою порівняння правил оподаткування другої та третьої груп платників єдиного податку нагадаємо, що граничний обсяг доходу протягом календарного року для платників єдиного податку другої групи становить 1,5 млн грн (пп. 2 п. 291.4 ПКУ), а для третьої групи – 5 млн грн (пп. 3 п. 291.4 ПКУ).

ФОП другої групи єдиного податку у 2018 році сплачує щомісяця фіксовану суму в межах до 20 % розміру мінімальної заробітної плати (пп. 2 п. 293.2 ПКУ) відповідно до рішення органу місцевого самоврядування, а для ФОП третьої групи маємо відсоткові ставки: 3 % від обсягу доходів в разі реєстрації ФОП платником ПДВ або 5 % від обсягу доходів, якщо ФОП не зареєстровано як платника ПДВ (пп. 2 п. 293.3 ПКУ).

Разом з тим окремо передбачено, що ставку єдиного податку встановлено в розмірі 15 % до суми перевищення граничного обсягу доходу (п. 293.4 ПКУ).

У пп. 2 п. 293.8 ПКУ конкретизовано, що платники єдиного податку другої групи, які перевищили в податковому (звітному) періоді граничний обсяг доходу, у наступному податковому (звітному) кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку третьої групи, або відмовляються від використання спрощеної системи оподаткування. Такі платники зобов’язані застосувати до суми перевищення ставку єдиного податку в розмірі 15 %. Заяву подають не пізніше ніж 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

Тож якщо в четвертому кварталі 2018 р. у ФОП другої групи єдиного податку відбудеться перевищення граничного обсягу доходів (1,5 млн грн), з наступного кварталу (тобто з першого кварталу 2019 р.) він зможе перейти або на загальну систему оподаткування, або на третю групу єдиного податку відповідно до поданої ним заяви.

Тобто для переходу з 2019 року на сплату єдиного податку третьої групи через перевищення граничного обсягу доходів ФОП – платником другої групи потрібно буде подати заяву не пізніше ніж 20 січня (пп. 2 п. 293.8 ПКУ).

При цьому протягом четвертого кварталу 2018 р. щомісячна фіксована сума єдиного податку залишатиметься без змін, але ФОП також доведеться додатково сплатити єдиний податок за ставкою 15 % від суми перевищення граничного обсягу доходу.

Також звернемо увагу на особливості подання декларації з єдиного податку в наведеному випадку. Згідно з пп. 296.5.1 ПКУ платники єдиного податку другої групи повинні подати до контролюючого органу податкову декларацію в строки, передбачені для квартального податкового (звітного) періоду, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ).

Подання податкової декларації в строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду, звільняє таких платників від обов’язку подання податкової декларації в строк, передбачений для річного податкового (звітного) періоду. Така норма досить логічна, оскільки квартальні строки подання декларації менші за річні.

При цьому в податковій декларації окремо відображають обсяг доходу, оподаткований за ставками, визначеними для платників єдиного податку другої групи, та обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 %.

Відповідно до форми податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, затвердженої наказом МФУ від 19.06.2015 р. № 578, у розділі III декларації для суми перевищення граничного обсягу доходу, яка оподатковується за ставкою 15 %, передбачено рядок 04. Суму єдиного податку за ставкою 15 % від суми перевищення доходу треба зазначити в декларації за 2018 рік у рядках 09, 12 та 14.

 

Олег Коваль 

Консалтингова компанія “ЕКСПЕРТ”  

Опубліковано:
Інформаційно-правова пошукова система «ЛІГА:ЗАКОН»

*******

Усі права на цей матеріал належать Консалтинговій компанії «ЕКСПЕРТ». Будь-яке копіювання, передрук, поширення цілком або частково допускається винятково з письмового дозволу правовласника.