Відшкодування неправомірних штрафів щодо звітності по ТЦО за 2013-2015 роки

 

З 01.01.2017 року набрали чинності норми Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 р. № 1797-VIII, яким відповідальність за порушення у сфері декларування контрольованих операцій була викладена в новій редакції.

Органи ДФС сприйняли ці зміни як можливість для повторного накладення штрафних санкцій на підприємства, які не подали звітність про контрольовані операції за 2013 – 2015 роки. Отже, протягом 2017 року такі підприємства отримували податкові повідомлення-рішення про нові нараховані штрафи.

Деякі підприємства з метою уникнення конфліктів могли сплатити ці штрафи.

Разом з тим, ми не могли погодитися з позицією фіскалів і стали на захист Клієнта, оскарживши нарахування штрафу, і, в результаті, виграли справу в судовому порядку.

З урахуванням судової практики, в тому числі, на рівні Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду, можемо стверджувати, що зазначені повторні штрафні санкції є неправомірними і мають бути скасовані.

Відповідно, стягнуті з платника суми штрафів, які складають сотні тисяч гривень, мають бути повернуті.

Наша позиція полягає в тому, що до вказаного правопорушення може застосовуватись лише одна фінансова санкція, яка діяла на момент вчинення правопорушення.

Тому повторне застосування штрафних санкцій у 2017 році згідно з п. 120.3 ПКУ за неподану (несвоєчасно подану) звітність про контрольовані операції за 2013, 2014 або 2015 роки є неправомірним.

Зауважимо, що положення п. 56.18 ПКУ дозволяють протягом 1095 днів (тобто 3 років) оскаржувати в суді податкове повідомлення-рішення контролюючого органу у будь-який момент після отримання такого рішення.

Після скасування неправомірного податкового повідомлення-рішення сплачені суми штрафів можна повернути підприємству.

Консалтингова компанія «ЕКСПЕРТ», в свою чергу, готова надати правову допомогу в оскарженні таких податкових повідомлень-рішень та в поверненні коштів платнику податків.