Прострочена кредиторська заборгованість у єдинника – фізичної особи

 

Яким чином оподатковується прострочена кредиторська заборгованість у єдинника – фізичної особи, що не є платником ПДВ?

 

Питання, дійсно, є актуальним для фізосіб – платників єдиного податку, які одночасно не є платниками податку на додану вартість. Адже норми Податкового кодексу України (далі – ПКУ) в частині списання розглядуваної кредиторської заборгованості залишили таких підприємців поза увагою.

Пункт 292.6 ПКУ визначає, що для платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

На перший погляд, така кредиторська заборгованість взагалі випадає з бази оподаткування єдиним податком у неплатників ПДВ.

Однак у відношенні саме фізичних осіб – підприємців слід враховувати, що відповідно до п.292.9 ПКУ доходи фізичної особи – платника єдиного податку, отримані в результаті провадження господарської діяльності та оподатковані згідно з гл. 1 розд. XIV ПКУ «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності», не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи, визначеного відповідно до розд. IV ПКУ «Податок на доходи фізичних осіб».

Таким чином, у випадку, якщо дохід не підлягає оподаткуванню єдиним податком, він буде оподатковуватись податком на доходи фізичних осіб і, відповідно, військовим збором.

Це підтверджується також п.297.1 ПКУ, згідно з яким платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності, зокрема, з податку на доходи фізичних осіб у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника єдиного податку першої – третьої групи (фізичної особи) та оподатковані згідно з цією главою.

Тобто платник єдиного податку, який не є платником ПДВ, повинен відобразити суму списаної кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, у податковій декларації про майновий стан і доходи та сплатити ПДФО за ставкою 18% (п.167.1 ПКУ) і військовий збір за ставкою 1,5% (пп.1.3 п.161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

 

 

Олександр Киришун  
Консалтингова компанія “ЕКСПЕРТ”  

Опубліковано:
Інформаційно-правова пошукова система «ЛІГА:ЗАКОН»

 

*******

Усі права на цей матеріал належать Консалтинговій компанії «ЕКСПЕРТ». Будь-яке копіювання, передрук, поширення цілком або частково допускається винятково з письмового дозволу правовласника.