Помилкова позначка у полі “зведена податкова накладна” і право покупця на податковий кредит з ПДВ

Нагадаємо, що вимоги до формування податкового кредиту з ПДВ встановлені положеннями Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. N 2755-VI (далі – ПКУ), а заповнення податкової накладної відбувається згідно з Порядком заповнення податкової накладної, затвердженим наказом МФУ від 31.12.2015 р. N 1307 (далі – Порядок N 1307).

За загальним правилом, встановленим у ст. 198 ПКУ, до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання товарів та послуг. В більшості випадків датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: або дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг; або дата отримання платником податку товарів/послуг (п. 198.2 ПКУ).

Чинними нормами ПКУ також передбачено, що для відображення покупцем податкового кредиту з ПДВ щодо отриманих товарів чи послуг потрібно, щоб постачальник склав податкові накладні на такі постачання і зареєстрував їх в ЄРПН. Зокрема, у п. 201.10 ПКУ зазначається:

“Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені та зареєстровані після 1 липня 2017 року в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження”.

Щодо позначки “Зведена податкова накладна” у податковій накладній, то вона проставляється у випадках, визначених у п. 201.4 ПКУ та п. 19 Порядку N 1307. Цими нормами передбачено, що в разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер, можуть складатись на користь покупців – платників ПДВ не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом періоду, за який складається така податкова накладна, протягом такого місяця.

Тобто складання зведеної податкової накладної передбачено на сукупність операцій з постачання, які здійснювались протягом місяця.

Повертаючись до поставленого запитання звернемо увагу, що ключовими правилом відображення податкового кредиту з ПДВ є фактичне здійснення операцій з придбання (в тому числі, за правилом першої події) та реєстрація постачальником в ЄРПН податкових накладних щодо таких операцій.

В наведеному випадку ці вимоги виконані повністю, а тому, вважаємо, що у випадку помилкового зазначення постачальником відмітки в полі “Зведена податкова накладна” у покупця є законне право на відображення податкового кредиту з ПДВ на підставі таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН.

Олег Коваль,
Консалтингова компанія «ЕКСПЕРТ»

Опубліковано:
Довідково-правова система «ДІНАЙ»

*******

Усі права на цей матеріал належать Консалтинговій компанії «ЕКСПЕРТ». Будь-яке копіювання, передрук, поширення цілком або частково допускається винятково з письмового дозволу правовласника.