Кількість знаків коду УКТ ЗЕД в разі заповнення розрахунку коригування до податкової накладної

Податкові накладні та розрахунки коригування до них заповнюються відповідно до правил Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі – ПКУ) та Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 31.12.2015 р. № 1307 (далі – Порядок № 1307).

Щодо заповнення графи коду товару згідно з УКТ ЗЕД у податковій накладній, то в абз. “і” п. 201.1 ПКУ та пп. 2 п. 16 Порядку № 1307 зазначено, що платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, увезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

Відповідно до п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або під час повернення постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Також і в п. 21 Порядку № 1307 передбачено, що в разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань із ПДВ відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної. При цьому порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, крім випадків, передбачених цим Порядком.

Тобто правила заповнення графи “код товару згідно з УКТ ЗЕД” однакові як для податкової накладної, так і для розрахунку коригування до неї. Такі правила дають змогу заповнювати код УКТ ЗЕД не повністю, але не менше чотирьох перших цифр. Отже, під час постачання вироблених в Україні товарів не можна говорити про помилку заповнення у випадку, коли в податковій накладній заповнено код УКТ ЗЕД неповністю (4 цифри), а в розрахунку коригування код заповнено повністю.

З іншого боку, слід також враховувати, що складання розрахунку коригування здійснюється до певної податкової накладної, а точніше, до конкретних рядків податкової накладної, які коригуються. Для цього форма розрахунку коригування містить графу “№ з/п рядка податкової накладної, що коригується”. Зазначене свідчить про доцільність однакового заповнення граф найменування та коду УКТ ЗЕД щодо товару як у податковій накладній, так і в розрахунку коригування до неї.

Також нагадаємо, що з 01.07.2017 введено в дію положення п. 201.16 ПКУ щодо можливого зупинення реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до них. Через недосконалість програмного забезпечення не можна виключати, що в разі різного способу заповнення графи коду УКТ ЗЕД можуть виникнути проблеми з реєстрацією, що може вплинути на постачальника, оскільки він має право зменшити суму податкових зобов’язань із ПДВ лише після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних розрахунку коригування до податкової накладної (пп. 192.1.1 ПКУ).

З урахуванням цього вважаємо, що буде коректніше заповнювати однакову кількість знаків коду УКТ ЗЕД як в податковій накладній, так і в розрахунку коригування до такої податкової накладної.

Олег Коваль,
Консалтингова компанія «ЕКСПЕРТ»

Опубліковано:
Інформаційно-правова пошукова система «ЛІГА:ЗАКОН»

*******

Усі права на цей матеріал належать Консалтинговій компанії «ЕКСПЕРТ». Будь-яке копіювання, передрук, поширення цілком або частково допускається винятково з письмового дозволу правовласника.