Фіскальний касовий чек за новим Положенням про форму та зміст розрахункових документів

З 11.03.2016 р. набрало чинності нове Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом МФУ від 21.01.2016 р. № 13.

Перелік обов’язкових реквізитів фіскального касового чека на товари (послуги) встановлено пунктом 2 розділу ІІ цього Положення, серед яких зазначено:

«для СГ роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку (СГ, що зареєстровані платниками іншого податку, крім ПДВ), – окремим рядком розмір ставки такого податку, загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкується назва такого податку. У реквізиті «Акцизний податок» його назва наводиться згідно з Кодексом. За потреби дозволяється використовувати скорочення».

Наведена норма, на нашу думку, чітко визначає, що цей реквізит касового чека є обов’язковим лише для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку.

Нагадаємо, що реалізацією суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів вважається продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об’єктах громадського харчування, а також фізичний відпуск з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції товарів, зазначених у пп. 215.3.4 ПКУ, незалежно від форми розрахунків (пп. 14.1.212 ПКУ).

З урахуванням цього, вважаємо, що для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, які не займаються реалізацією підакцизних товарів, інформацію про відсутність акцизного податку (нульове значення) у фіскальному касовому чеку друкувати не потрібно (цей реквізит для них не є обов’язковим).

На завершення додатково зазначимо, що п. 5 наказу МФУ від 21.01.2016 р. № 13 передбачено, що вимоги до форми і змісту фіскальних касових чеків у частині відображення інших податків, крім ПДВ, не поширюються на розрахункові документи, що друкуються реєстраторами розрахункових операцій, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру електронних контрольно-касових апаратів та комп’ютерних систем, до дня набрання чинності цим наказом.

Олег Коваль,
Консалтингова компанія «ЕКСПЕРТ»

Опубліковано:
Інформаційно-правова пошукова система «ЛІГА:ЗАКОН»

*******

Усі права на цей матеріал належать Консалтинговій компанії «ЕКСПЕРТ». Будь-яке копіювання, передрук, поширення цілком або частково допускається винятково з письмового дозволу правовласника.